HAVUZ MEVSİMİ AÇILDI, TATİLİNİZİN TADININ KAÇMAMASI İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR Yazın havuz tatilin kaçınılmaz bir parçası, hem çocuklar hem aileler için eğlence ve serinleme kaynağı. Bunun yanında bazı durumlara dikkat edilmez ise tatilin tadının kaçmasına sebep olabilir. Havuzların temizliği yeterince iyi değilse çocuklarda idrar yolu enfeksiyonlarına, ıslak mayolarla uzun süre maruz kalınması da mantar…
BÖBREK FONKSİYON KAYIPLARI VE İDRAR KAÇIRMA ÖNLENEBİLİYOR Spina bifida ile doğan çocukların karşılaştıkları en önemli sorunlardan biri, idrar kaçırmak. Öyle ki bu bebeklerin yüzde 90’ının üriner sistemle ilgili yakınmaları oluyor. Mesaneyi uyararak idrar yapmamızı sağlayan sinirler beyin ve omurilikten geçerek mesaneye ulaşıyorlar. Bu noktalardan birinde hasar oluşması idrar kaçırma problemlerine neden olabiliyor. Üstelik mesane içinde…
Son yapılan çalışmalara göre 5 gecenin üçünde tahmini mesane kapasitesinin %130’undan fazlası veya 5 gecenin 5’inde 20x(Yaş+9)mL’den daha fazla miktarda idrar kaçıranlar Desmopressin Tedavisine daha iyi cevap vermektedir. Örnek: 6 Yaşında çocuğunuz var Tahmini mesane kapasitesi: (Yaş+2)x30 yani 240 mL 5 Gecenin üçünde > 312 mL kaçırıyorsa 5 Gecenin beşinde > 300 mL kaçırıyorsa Desmopressin’den…
Imamura ve arkadaşlarının yaptığı çalışma önemli bir konuyu gündeme getirdi. Ülkemizde çocukluk döneminden erişkin döneme geçerken yolunu kaybeden hastalarımız var. Erişkin dönemdeki Spina Bifida hastalarının nefrolojik takipleri önemlidir. DMSA sintigrafisinde skar varlığı yüksek tansiyon ve böbrek fonksiyonlarında bozulma açısından belirleyicidir. Ortalama yaşı 19 olan 87 hastanın takibinde; DMSA SKAR(+) DMSA SKAR (-) YÜKSEK TANSİYON VAR…
Varikosel adolesan döneminde yaklaşık % 15 oranında saptanır ve bundan önce görülme olasılığı azdır. İleri yaşlarda %15-25’inde fertilite etkilenirken, %75-85’inde etkilenmez. Adolesan dönemde cerrahinin amacı erişkin dönemde fertilite sorunu yaşama ihtimali olan hastalara yönelik olmalıdır. Ancak günümüzde adolesan dönemde başvuran varikoselli hastalardan semen analizi yapılamadığı için hangilerine cerrahi uygulanması gerektiği oldukça tartışılmaktadır. Bu hastalarda fertilitenin…
İdrar kaçırma çocuklarda 7 yaş civarında % 4,5 oranında görülür. Kızlarda daha çoktur (7 yaş 1,5 kat, 16 yaşında 5-10 kat daha fazla). Bu çocukların bir kısmında mesane boşalmak için kasılırken ekternal sfinkter (idrar tutmamızı sağlayan yapı) çocuk tarafından istemli olarak kasılır. Bu mesanenin görevini iyi yapamamasına sebep olur ve çocuklarda aşağıdaki şikayetlerin oluşmasına zemin…
Kromozom, gonadlar ve cinsiyeti belirleyen dış görünüş öğelerinden birisi ile diğerleri arasında alakasız eksik bir gelişim sürecine girilirse cinsel farklılaşma bozuklukları ortaya çıkar. Konjenital Adrenal Hiperplazi (KAH) cinsel farklılaşma bozuklukları içinde en sık karşılaşılan patolojidir. Bir erkek dış genital görünümüne sahip bebek hipospadias ve tek veya çift taraflı inmemiş testis ile doğarsa cinsel farklılaşma bozukluğu…
Çocuk ürolojisi Bebeklerde böbrek genişlemesi üç tip nedenden olur. I. Tıkanmaya Bağlı Böbrek Genişlemesi ÜreteroPelvik Bileşke Darlığı Üreterovezikal Bileşke Darlığı Ektopik Üreter Üreterosel Posterior Üretral Valv Üretral Atrezi Anterior Üretral Valv Konjenital Üretral Sitriktür II. Tıkanıklığa Bağlı Olmayan Nedenler Vezikoüreteral Reflü Primer Non-Obstrüktif Megaüreter Megakalikosiz Nörojenik Mesane Bazı Sendromlar III. Böbrek genişlemesini taklit eden durumlar…
Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cem Akbal, günümüzde hamilelik sırasında annelere yapılan ultrasonlar sayesinde bebeklerdeki böbrek genişlemelerinin büyük çoğunluğu doğum öncesi saptanabildiğini belirtti. Böbrek genişlemesi tespit edilen bebeklerde doğunca çocuk ürolojisi takibine girmektedir. Anne karnında böbreğin bütün yapılarının yorumlanması 20. haftadan sonra yapılabilir. İlk idrar 5-8. haftada oluşmaya başlar. Bu idrar ilk başta idrar kıvamında…
Okulların açılması özellikle birinci sınıfa başlayan çocuklarımızın normal hayatlarından farklı bir dünyaya yolculuğu demek. Yeni sorumluluklar, korkular ve adaptasyon eksikliğinin yarattığı sorunlar. Çocukların ve ailelerin okul döneminde en çok korktuğu konulardan bir tanesi çocuğun okul-teneffüs zamanlamasını iyi koordine edemediği için ortaya çıkan küçük idrar kaçırma kazaları ile yüzleşmeleridir. Normalde çocuk ürolojisi polikliniğine gelen hastaların %40’…
Çocukluk çağında görülen varikosel ergenliğin başlaması ile ortaya çıkar ve 9-10 yaş öncesi nadir görülür. % 15 oranında saptanır ve erişkinliği geçene kadarda bu oranda devam eder. Böbrek-Testis arasında venöz reflü nedeni ile ortaya çıkar. Adrenal ve renal metabolitler ve anatomik bozukluktan dolayı testiste hipoksi ve ısı artışı sonucunda testisteki hücrelerde yetersizlik ortaya çıkar. Klinik…
Çocukların hayatında en önemli dönemeçlerden biri tuvalet eğitimi. Uzmanlar 5 yaşından sonra devam eden alt ıslatmalarda sorunun nedenini anlamak için mutlaka doktora gidilmesini öneriyor. En çok anne baba 5 yaşına gelmiş çocuğunun geceleri altını ıslatmasından endişe duyuyor. Kimileri çocuğunu cezalandırma yoluna giderken, uzmanlar bunun son derece zararlı olduğunu vurguluyor. Peki gündüz tuvalet alışkanlığı kazanmış çocuklar,…
1990 yılı sonrasında çocuk ürolojisi hastalıklarından biri olan Veziko Üreteral Reflü (VUR) hastalığının normal üreter-trigon (Böbrekten idrarı taşıyan borunun mesaneye giriş yeri) anatomisi olan çocuklarda da görüldüğü saptandı. Mesane basıncının çok yüksek olmasının gerek mesanenin yapısını bozarak gerek direkt basınç etkisi ile VUR a neden olduğunu gösterildi. İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) nedeniyle araştırılan çocuklarda da…
Ateşli idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocukların yaklaşık yüzde 30 ila 50 sinde, anne karnında böbrek genişlemesi saptanan çocukların yüzde 15’inde, normal çocuklarında yüzde 1’inde vezikoüreteral reflü saptanabilir. Vezikoüreteral reflüyü saptamak için az invaziv olan tetkiklerden daha kompleks tetkiklere doğru gitmekte fayda vardır. Çocuk ürolojisi alanında en sık kullanılan tetkikler; üriner sistem ultrasonu, böbrek parankimini gösteren…
Hipospadias Nedir? Çocuk ürolojisi hastalıklarından birisi olan Hipospadias genelde tek başına görülen bir doğumsal anomalidir, %10-15 oranında ek bir doğumsal patolojiye eşlik edebilir. Aile öyküsü pozitifliği vardır yani genetik geçiş gösterebilir. Yaklaşık 1/300 de bir gözükür. Nedeni tam olarak bulunmasa da androjen üretimi ve düzenlenmesinde problem yanında çevresel faktörler sorumlu tutulmuştur. Bu hastalıkta penisin alt…
Bir çocukta vezikoüreteral reflü var ise bu reflünün ne kadar önemli olup olmadığının saptanması birinci önceliğimiz olmalıdır. Her reflü cerrahi gerektirir diye bir şey yoktur. Çocuk ürolojisi alanında avrupa kılavuzlarına göre önemli olan reflü semptomatik idrar yolu enfeksiyonu ile başvuran çocuklarda saptanan, işeme eğitimini tamamlamasına rağmen reflüsü devam eden, beraberinde alt üriner sistem semptomları olan,…
Wilms Tümörü Wilms tümörü (WT) en sık rastlanan çocukluk çağı genito-üriner sistem malin tümörüdür Tablo 1. Çocukluk çağı böbrek tümörleri: Böbrek tümörleri Sıklığı (%) Wilms tümörü %85 Mezoblastik nefroma %5 Şeffaf hücreli sarkom %4 Renal hücreli karsinom %2 Malin Rabdoid tümör %2 Diğer %2 İnsidansı Amerika Birleşik Devletleri’nde milyonda 7’dir. Olgularının %98’i 7 yaş altında…
Urakus piramid şeklindedir ve 2 adet kapanmış Umblikal arter ve Mesane kubbesi ile yakın komşudur. Urakus anomalileri çocuk ürolojisinde çok sık karşılaşılan problemlerden değildir. Yapılan çalışmalarda 1/761-1/5000 oranında Urakal Kist bulunduğu rapor edilmiştir. Urakal anomaliler 4 ana başlıkta toplanır. Patent Urakus (% 50) Urakal Kist (% 30) Umblikal-Urakal Sinüs (% 15) Vesiko Urakal Divertikül (%…
“BIOFEEDBACK” nedir? Mesane ve Bağırsak problemi olan çocuklarda kullanımı Biofeedback, vücudumuzda bizim kontrolümüzde olan bazı fizyolojik fonksiyonların anlık veriler ve buna karşılık yapılan davranışlar eşliğinde yeniden düzenlenmesidir. Çocuk ürolojisinde 1990 yılından sonra alt üriner sistem hastalıklarının düzeltilmesinde kullanılmıştır. Bu sayede invaziv metotlar kullanılmadan uygun hastalarda kabul edilebilir sonuçlar elde edilebilmiştir. Biofeedback‘te yıllar boyunca iki temel…
Böbrek taşı ağrısı veya komplikasyonu nedeniyle acile yapılan başvurular artmaktadır. Çocuk hastalar tüm taş hastaları içindeki % 2-4.3 lük grubu oluşturmaktadır. Böbrek taşı altta yatan metabolik problem nedeniyle tekrar etmeye meyilli bir hastalıktır. Bu nedenle ameliyat sonrası taşsızlık erişkin hastalardan çok daha önemlidir. Bu nedenle yakın takip edilmelidir. Konjenital üriner sistem problemi olanlarda üriner sistem…
Hidrosel skrotumda (testislerin içinde bulunduğu torba) ağrısız sıvı toplanmasıdır. Kominikan (Karın içi boşluğu ile bağlantılı ve buradan skrotuma sıvı akışının olduğu) ve Non-Kominikan (Karın içi boşluğu ile bağlantısız ve genellikle erişkinlerde olan) diye ikiye ayrılır. Testisler anne karnındayken fetusun karnı içindedir ve doğuma yakın skrotuma inişini tamamlar, karın içi boşluğu ile olan bağlantısı kapanır. Hidroselde…
UPJ DARLIĞI (ÜRETERO-PELVİK BİLEŞKE “JUNCTION”) UPJ darlığı 1/1000 yenidoğan da görülen, böbrek çıkımındaki üreter parçasının iç ve dış bölümündeki problemlerden dolayı olabilen bir ürolojik problemdir. Bu darlık normal gelişimini tamamlayamayan kısa dar, kasılma aktivitesi gösteremeyen bir segment nedeniyle veya dışarıdan bu bölgeye baskı yapan bir damar nedeniyle olabilir. Anne karnında saptanan olguların sadece % 5…
Hamilelik döneminde yapılan ultrasonlarda en sık saptanılan problemdir ve tüm gebeliklerde %1-5 oranında görülür. Ultrasonla saptanan bu anomaliler sonraki dönemde bazı durumların erken teşhisi için bizlere bazı ipuçları sağlamaktadır. Üriner enfeksiyon ve buna bağlı sepsisin önlenmesi, bunun yanın da böbrek hasarı olmaması için önlem alınmasına bu bulguların yakın takibi sayesinde sağlarız. Ultrason ile anne karnında…
Çocuklarda idrar deliğinin yerinde olmamasının tıbbi söylemi: hipospadias dır. Hipospadias hastalığı cerrahiyle düzeltilmesi gereken bir hastalıktır. Başka herhangi bri tedavisi yoktur. Hipospadias cerrahisi deliğin olduğu yere bağlı olarak bazı zorluklar gösterebilir. Penisin ucuna yakın olan deliklerde ameliyat yöntemi daha kolaydır. Hasta yaklaşık 5 ila 7 gün üretral sonda ile kalır daha sonra kateteri çekilir. Bu…
Üriner sistemde saptanan taşlar her ne kadar erişkin dönem hastalığı olarak bilinse de çocukluk döneminde de sık görülmektedir. Son 10 yılda çocuklarda saptanan taş hastalığı her yıl % 6-10 oranında artmaktadır. Şu anda Amerika da 50/100000 adolesan da üriner sistemde saptanmaktadır. İLK DEFA AĞRI İLE GELEN ÇOCUK İlk defa ağrı veya taş düşündüren semptom ile…
Fetal Megasistis (anne karnıdaki fetusun mesanesinin normalden büyük olması) Gebeliğin ilk trimasterinde 1:330-1:1670 aralığında görülür. Erkek/Kız oranı 8:1 dir. Mesane çapının 7 mm den fazla olması olarak tanımlanır. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bu ölçüm 12 mm eşik değer olarak alınmaktadır. Megasistis mesane duvar kalınlaşması ile beraber gözükebilir ve % 50 olguda oligohidramnios saptanır. Megasistis görülen gebeliklerde…
Bu işlemde mesane içindeki taş, dışa açılan idrar yolundan (üretradan) bir sistoskop girilerek pnömotik litotriptör veya laser gibi bir güç kaynağı kullanılarak kırılır ve küçük taş parçaları dışarı alınır. Komplikasyonlar aşağıdaki gibidir; 1-Üretrada hasar oluşabilir ve idrar mesane dışına drene olabilir. Üretrada yalancı yol gelişerek uzun dönemde darlık gelişimine yol açabilir. (%1) 2-İşlem sırasında mesanede…
ÜRETERO-PELVİK BİLEŞKE DARLIKLARI: Üreteropelvik bileşke darlığı (UPJ darlığı) doğumsal veya sonradan kazanılan hastalıklar sonucu böbrek çıkımındaki pelvis diye adlandırdığımız bölgeden idrarın üretere yetersiz akımıdır. Bu bölgedeki tıkanıklık böbrekte genişlemeyle kendini gösterir. Olguların çoğu doğumsal nedenlere bağlı gelişirken, bu bölgeye damar basıları, üreterde büklüntü oluşturan fibrotik yapılar, taş hastalığı, ameliyat sonrası veya inflamatuvar patolojiler, üretelyal kanserler…
Disfonksiyonel işeme nedir? İşeme bozuklukları arasında tanımlanan ve çocuk ürolojisi polikliniğine başvuru sıralamasında önde gelen bu hastalıkta çocuklar edindikleri yanlış alışkanlık nedeniyle sfinkter ve/veya pelvik taban kaslarını işeme sırasında kasmaktadır. Bu hastalıkta altta yatan bir nörolojik problem yoktur. Her ne kadar mesanenin boşaltım safhasının hastalığı gibi gözükse de sık idrara gitme, aniden tuvalete gitme isteği…
İdrar kaçıran çocuklarda alt üriner sistemin değerlendirmesinde invaziv olmayan ve değerli bilgiler veren Üroflovmetri-EMG nin erişkin hastalara göre değerlendirilmesi farklılıklar göstermektedir. İyi bir Üroflovmetri için çocuğun Üroflov cihazına YaşX5+50 kadar idrar yapması gerekir. Yani 5 yaşında bir çocuk için bu 5X5+50=75 ml dir. Üroflovmetri sonrası ilk yapılan işeme sonrası mesane içinde ne kadar idrar kaldığının…
Çocuklarda böbrek taşı tedavisi iki aşamada yapılır. Taşın üriner sistemden temizlenmesine yönelik taş kırma ve diğer cerrahi tedaviler Taşın tekrar etmemesi için metabolik değerlendirme sonrası verilen ilaç tedavileri ve hayat tarzı değişikliğine yönelik öneriler. Böbrek Taşının Temizlenmesi: Gelişen teknoloji sayesinde açık taş ameliyatlarının uygulanması sadece belli bir hasta gurubunda gerekmektedir. Bunun dışında çocukluk dönemi böbrek…
Testislerin görevlerini düzgün yapabilmesi için vücut sıcaklığından daha düşük değerlerde olabildiği bir yerde olması gerekir. Bu nedenle normal erkek bebek doğduğunda her iki testisin de skrotuma yerleşmiş olması gerekmektedir. Bir yaşında normal zamanında doğmuş erkek çocukların % 1 inde testislerden biri skrotuma yerleşmemiştir. İnmemiş testisin nedenleri içinde çevresel kimyasallar, testis ile skrotum arasında gubernekulum denen…
Çocuğum Spina Bifida ile doğdu. Ürolojik problemleri ile nasıl baş edeceğim? Mesane’nin iki tane önemli görevi vardır, depolama ve boşaltma. “Miyelodysplasia” hastalarında (Miyelomeningosel, Açık Spina Bifida olarakta bilinir) bu iki fonksiyonda etkilenmektedir. Bu iki fonksiyonunda bozulması ileriki dönemlerde böbrekleri etkilemektedir. Temiz aralıklı kateterizasyon mesanenin boşalmasını sağlarken anti-muskarinik ilaçlar dolum fazındaki problemleri azaltmakta ve bu ikisinin…