Disfonksiyonel işeme nedir?
İşeme bozuklukları arasında tanımlanan ve çocuk ürolojisi polikliniğine başvuru sıralamasında önde gelen bu hastalıkta çocuklar edindikleri yanlış alışkanlık nedeniyle sfinkter ve/veya pelvik taban kaslarını işeme sırasında kasmaktadır. Bu hastalıkta altta yatan bir nörolojik problem yoktur. Her ne kadar mesanenin boşaltım safhasının hastalığı gibi gözükse de sık idrara gitme, aniden tuvalete gitme isteği ve yetişemeyip idrar kaçırma şikayetleri yanında, sfinkterin işeme sırasında kasılması nedeni ile ıkınarak idrar yapma, idrar yapmak için çok bekleme, idrar akış hızında azalma gibi semptomlarda saptanır.
Üroflov –EMG çalışmaları sırasında EMG aktivitesin de artış ve bunun işeme eğrisine etkisi gözükür (Şekil 1).

Şekil-1
Bu hastalarda işeme sonrası içeride kalan idrar miktarı da ölçülmelidir. Mesanenin yeterince boşaltılamaması idrar yolu enfeksiyonu ve idrar kaçırmaya neden olur. Bu olgularda pelvik taban kaslarının aşırı kasılması nedeni ile fonksiyonel konstipasyon da (kabızlık) saptanır.
Nasıl Tedavi edilir?
Tedavi 2 şekilde yapılır. 1. İlk önce Üroterapi dediğimiz konservatif tedavi yaklaşımı uygulanır: Burada çocuğa ve aileye idrar yolları ve idrar boşaltılması ile ilgili bilgi verilip normal yapılması gerekenler anlatılır. Tuvalette oturma pozisyonu, hijyen, zamanlı işeme, kabızlık tedavisi için yeterli sıvı ve lifli yiyeceklerin alınması, mesane günlüğü tutulması önerilir. 2. Standart Üroterapiye cevap vermeyen çocuklarda bilgisayar destekli “Biofeedback” uygulamaları ile pelvik taban kasları ve eksternal sfinkterlerini gevşetmeleri öğretilir. Yaklaşık 6-10 seans arasında uygulanır.
Etiketler : hipospadias , inmemiş testis , Çocuk ürolojisi ,çocuk üroloji istanbul , üriner sistem taş hastalığı , çocuk hastalıkları