fbpx
İçeriğe geç

Blog

İnmemiş Testis Hastalığı

İnmemiş Testis Hastalığı

İnmemiş Testis Hastalığı

Çocuk ürolojisi alanında karşılaşılan sorunlardan biridir.

İnmemiş testislerin yaklaşık yüzde yirmisi farkedilmediği için hiç bir şekilde muayene sırasında ele gelmez. Bu testisler için olabilecek olasılık 3 tanedir: ya bunlar doğuştan hiç yoktur, ya doğuştan vardır fakat olması gerektiğinden küçüktür ya da testisler oluşumundan çocuk doğana kadar böbreklerin olduğu yerden  dolayı bu iki bölge arasında bir yerde çocuğun karnının içinde kalmış olabilir.

çocuk ürolojisiİnmemiş Testis Hastalığı  sebebiyle çocuğu  ameliyata aldığınızda uyuttuğunuz anda ilk yapılması gereken çocuğun yeniden anestezi altında muayene edilmesi ve testisin ele gelip gelmediğinin değerlendirilmesidir. Eğer testis ele geliyorsa bu bölgeden yapılacak ameliyatla testis indirilmeye çalışılır. Ama testis gene ele gelmiyorsa bu sefer laparoskopi yöntemiyle kamerayla karın içerisine bakılır. Ve bu dediğimiz 3 olasılıktan hangisinin olduğu saptanmaya çalışır.

Eğer İnmemiş Testis Hastalığı olan bir çocuğun testisleri karın içerisindeyse bir veya iki basamaklı tedavi ile indirilmeye çalışılır. Eğer akrofikse yani olması gerektiğinden çok küçükse veya sperm taşıyan kanallarda ileri derecede anomali varsa o zaman bunun indirilmeye çalışılması yerine alınması daha doğru olacaktır. Laparoskopi için en uygun yaş 6 aydan sonradır. 10 kiloyu geçmiş çocuklarda laparoskopinin komplikasyon oranları yetişkin çocuklarla aynıdır. İnmemiş testisin cerrahi müdehalesi bu konuda uzman bir çocuk ürolojisi tarafından  gerçekleştirilir.

 

 

Ayrıca bakınız: Çocuklarda Sünnet

 

Kontinans ve Inkontinans

Kontinans ve İnkontinans Nedir?

Kontinans ve İnkontinans Nedir?   Kontinans sosyal kurallar çerçevesinde uygun yer ve zaman oluştuğunda istemli olarak idrar yapabilme yeteneğini ifade eder. İnkontinans ise bu istemli idrar yapma

Enürezis Nokturna

Enürezis Nokturna

Enürezis Nokturna Gece yatak ıslatmaya Enürezis Nokturna denir.  Çok sık karşılaşılan bir hastalıktır 7 yaşındaki çocukların % 5-10’ unda görülür. Ergenlikte % 3 ve ileri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir