fbpx
İçeriğe geç

Blog

Çocuk Ürolojisi ve İlgilendiği Hastalıklar

Çocuk Ürolojisi ve İlgilendiği Hastalıklar

Çocuk ürolojisi, çocukların üriner ve genital sistemlerinin yaşa uygun gelişimini takip edip, bu organ ve sistemlerde ortaya çıkan rahatsızlıklar ile ilgilenen ve bu patolojilerin tedavisini yapan cerrahi bilim dalıdır. İlgi alanındaki organlar böbrekler, idrar torbası, idrar kanalları, iç ve dış üreme organlarıdır.

Çocuk Üroloji, Üroloji veya Çocuk Cerrahisi üzerine 2 yıl yandal uzmanlığı yapılıp uygulanabilen bir branştır. Örneğin birinin kendisine çocuk üroloğuyum demesi için pratiğinin % 80 den fazlasını çocuk hastalarla geçirmesi gerekmektedir.

Çocuklar küçük boyuttaki erişkinler değildir ve çok hızlı dinamik bir büyüme eğrileri vardır. Doğumsal bozukluklar her yaşam döneminde ayrı sorunlar doğurabilir. Bu yüzdendir ki bu hastalıklara yaklaşım gelişimini tamamlamış erişkinlerden oldukça farklıdır. Bu alanda özelleşmiş hekimler tarafından değerlendirilmelidir. Bu hastalıkların her aşamasında destekçilerimiz mevcuttur. Bunlar; pediatrik anestezist, nefrolog, pedagog ve özel eğitim almış hemşire ve sağlık çalışanlarıdır.

Çocuk Ürologlarının ilgilendiği başlıca hastalıklar şunlardır:

Anne karnında ortaya çıkan böbrek genişlemeleri: Vezikoüreteral reflü (VUR), Üretreopelvik bileşke darlıkları (UP darlıklar), Üreterovezikal darlıklar (UV darlıklar), Posterior Üretral Valv (PUV), Megaüreter, Üreterosel.

Mesane ve penisin doğumsal olarak tam oluşamadığı hastalıklar: Ektrofi-Epispadias kompleksi vb.

Penisin doğumsal veya kazanılmış bozuklukları: Hipospadias (peygamber sünneti-yarım sünnet, idrar deliğinin yerinde olmaması), Penis küçüklüğü, Gömülü penis, Penis eğrilikleri, Penis ve sünnet derisinde ortaya çıkan enfeksiyonlar, sünnet derisi hastalıkları.

Kasık bölgesi hastalıkları: İnmemiş testis, Kasık fıtığı ve Hidrosel (su fıtığı), Testis torsiyonu

İşeme bozuklukları: Gece ve gündüz idrar kaçırma, Disfonksiyonel mesane, Nörojenik mesane, İdrar yolu enfeksiyonları.

Üriner sistem Taş hastalıkları Cerrahisi ve yeniden oluşmaması için uygulanan ilaç tedavileri

Üriner sistem Kanserleri: Willms tümörü, Nöroblastom, Mesane kanserleri, Testis kanserleri

Cinsel Gelişim Bozuklukları

Yapılan ameliyatların uzun dönem takipleri belli protokoller dahilinde bilimsel yayınlar ve toplantıların önerdiği şekilde yapılmalıdır. Çocuk ürolojisi her hastaya ve hastalığa multi displiner yaklaşım gerektiren bir branştır. Özellikle hastanın doğumsal anomaliler ile yaşam boyu nasıl baş edeceği çok önemlidir.  Sosyal ve cinsel hayatını etkilemeden nasıl başaracağı konusunda en yakın destekçileri çocuk ve geçiş üroloji uzmanlarıdır.

Ayrıca Bakınız: Çocuk Ürolojisi Araştırmaları

Kontinans ve Inkontinans

Kontinans ve İnkontinans Nedir?

Kontinans ve İnkontinans Nedir?   Kontinans sosyal kurallar çerçevesinde uygun yer ve zaman oluştuğunda istemli olarak idrar yapabilme yeteneğini ifade eder. İnkontinans ise bu istemli idrar yapma

Enürezis Nokturna

Enürezis Nokturna

Enürezis Nokturna Gece yatak ıslatmaya Enürezis Nokturna denir.  Çok sık karşılaşılan bir hastalıktır 7 yaşındaki çocukların % 5-10’ unda görülür. Ergenlikte % 3 ve ileri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir