fbpx
İçeriğe geç

Blog

Çocuklarda İdrar Kaçırma ve Biofeedback

Çocuklarda İdrar Kaçırma ve Biofeedback

Çocuklarda idrar kaçırma 7 yaş civarında % 4,5 oranında görülür. Kızlarda daha çoktur (7 yaş 1,5 kat, 16 yaşında 5-10 kat daha fazla).
Bu çocukların bir kısmında mesane boşalmak için kasılırken ekternal sfinkter (idrar tutmamızı sağlayan yapı) çocuk tarafından istemli olarak kasılır. Bu mesanenin görevini iyi yapamamasına sebep olur ve çocuklarda aşağıdaki şikayetlerin oluşmasına zemin hazırlar.

  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • İdrar kaçırma
  • İşeme sonrası içeride kalan idrar miktarında artma
  • İşeme hızında azalma

Biofeedback


pelvik taban kaslarının daha doğru bir şekilde kontrolü için yapılan çalışmadır. Amaç çocuğa idrar kesesinin doğru olarak nasıl çalışması gerektiğini öğretmek, gerektiğinde pelvik taban kaslarını nasıl serbest bırakabileceği konusunda eğitim vermektir.
Bu tedavi haftada bir 6-10 seans konusunda uzman bir kişi tarafından çocuğa uygulanır. Çocuğun canını yakmayan, onun anlayacağı düzeyde basit ve eğlenceli bir bilgisayar oyunu ile yapılır.

Tedavi sonrasında 6 aylık aralıklarla 18 ay buyunca takip yapılır. Bu takipler sırasında idrar yolu enfeksiyonu geçirme sıklığında ve işeme sonrası idrar kesesinde kalan idrar miktarında azalma görülmesi beklenir. Bu sayede çocuklarda idrar kaçırma ve kabızlığın düzelmesi amaçlanır.

Ayrıca bakınız: Çocuklarda Varikosel 

 

Kontinans ve Inkontinans

Kontinans ve İnkontinans Nedir?

Kontinans ve İnkontinans Nedir?   Kontinans sosyal kurallar çerçevesinde uygun yer ve zaman oluştuğunda istemli olarak idrar yapabilme yeteneğini ifade eder. İnkontinans ise bu istemli idrar yapma

Enürezis Nokturna

Enürezis Nokturna

Enürezis Nokturna Gece yatak ıslatmaya Enürezis Nokturna denir.  Çok sık karşılaşılan bir hastalıktır 7 yaşındaki çocukların % 5-10’ unda görülür. Ergenlikte % 3 ve ileri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir