fbpx
İçeriğe geç

Blog

Çocuklarda Kabızlık ve Külot Lekeleme

Çocuklarda Kabızlık ve Külot Lekeleme

Çocuklarda kabızlık ve külot lekeleme (Soiling) tedavisi uzun bir süreç alabilir.

Anne-Babalar çocuklarını çiş ve kaka konularında bilgilendirmelidir. Çocuklarına dünyadaki tüm insanların hatta Süperman ve Prenses Elsa’nın da çiş ve kaka yaptığını anlatmaları gerekir. 

Kabaca yediğimiz yiyeceklerden işe yaramayan kısımlarının atılmasına kaka yapma bu işe yaramayan kısımlara kaka denir.

Kabızlık nedir?

Farklı kriterlere göre tanımlar olabilir. Ancak haftada en az 3 kere kaka yapılmalı, bunun da yumuşak kıvamda olması gerekmektedir. Böyle olmuyor ve hatta bazen bundan dolayı ağrı oluyorsa buna kabızlık denir. 

Soiling (Külot Lekeleme)-Kaçırma: Kaka bağırsağın son kısmı olan rektumda birikir. Eğer kaka geldiğinde kaka yapılmaz ise rektum dolmaya başlar ve zamanla genişler. Bu arada kakadan su emilimi devam eder ve kaka sertleşir. Yemek yendikçe arkadan kaka gelmeye devam eder ve trafik sıkışır. Bu arada kaka anüs ağzına gelir bazen külotu lekeler bazen sert sıkışmış kakanın arkasından gelen yumuşak sıvı kaka sıkışan trafikte bir motosiklet gibi aradan sızar ve farkında olmadan dışarı çıkar. Çocuğunuz bunu kontrol edemez.

Çocuklarda Kabızlık Sebepleri

Kabızlığın sebebini her zaman bilemeyebiliriz. Yeterince sebze meyve yememek, yeterince sıvı almamak, tuvalette yeterince zaman harcamamak ve kaka geldiğinde gitmemek başlıca sebeplerdir.

Kakayı vücudumuzdan atamazsak külotta lekeleme olacaktır. Bunu önlemek için örneğin tuvalette zaman harcamayı, 5-10 dakika oturmayı, kaka gelince hemen yapmayı, günde 6-8 bardak su içip egzersiz yapmayı, bol sebze-meyve yemeyi alışkanlık haline getirmemiz gerekir. Bunlarla olmuyor ise kaka yumuşatan ilaçlar doktor kontrolünde alınabilir.

Tuvalete oturma en çok yemek yenilen öğün sonrası olur. Her kaka yapıldığında bir kâğıda işaretleme yapılır. Anne-baba çocuğu bu konuda motive ederse sorunun çözümü daha kolay olacaktır. 

Kabızlık ve idrar kaçırma arasında çok yakın bir ilişki olduğu unutulmamalıdır.

Ayrıca bakınız: Desmopressin

Kontinans ve Inkontinans

Kontinans ve İnkontinans Nedir?

Kontinans ve İnkontinans Nedir?   Kontinans sosyal kurallar çerçevesinde uygun yer ve zaman oluştuğunda istemli olarak idrar yapabilme yeteneğini ifade eder. İnkontinans ise bu istemli idrar yapma

Enürezis Nokturna

Enürezis Nokturna

Enürezis Nokturna Gece yatak ıslatmaya Enürezis Nokturna denir.  Çok sık karşılaşılan bir hastalıktır 7 yaşındaki çocukların % 5-10’ unda görülür. Ergenlikte % 3 ve ileri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir