Çocuklarda sünnet, günümüzde en sık uygulanan cerrahi işlemdir ve zamanlaması için farklı görüşler bulunmaktadır.
Burada size sünnet ve zamanlaması hakkında kendi pratiğim ile ilgili kısa bir bilgiler vermeyi amaçladım.
Bilimsel açıdan sünnetin ilk 1 yıl içinde 10 kat idrar yolu enfeksiyonu riskini azalttığı gösterilmiştir. İlk bir yıl içinde idrar yolu enfeksiyon riski azaltılması gereken grup ise anne karnında yapılan ultrasonlarda böbrek ve/veya mesanesinde sorunu olan erkek çocuklardır. Yani antenatal hidronefrozu yoksa yenidoğan sünneti ailenin bir seçimidir. Çocuk Üroloğu bu konuda bilimsel veriler ve tecrübelerine göre (yara iyileşmesi, aile konforu, uzun dönem komplikasyonlar) sadece ve sadece fikrini söylemekle yükümlüdür.
Erkek çocukların psikososyal gelişim dönemleri Sigmund Freud’ a göre belli evrelerden oluşur. Bunlar oral dönem (0-1 yaş), anal dönem (1-3 yaş), fallik dönem (3-6 yaş), latens dönem (6-12 yaş) ve genital dönem (12-18 yaş). Bu dönemler içinde Fallik dönem sünnet zamanlaması açısından önerilmeyen dönemdir. Fallik dönemde çocuklar, cinsel kimliklerini keşfetmeye başlar ve kız erkek ayrımı belirginleşir. Oedipus kompleksi anneye sahiplenme olarak tanımlanır ve bu dönemde ortaya çıkar. Fallik dönemde erkek çocukta pipisine ilgi en üst düzeydedir. Bu dönemde yapılan sünnetin cinsel organının tamamını kaybetme endişesine yol açabileceği ve psikoseksüel olumsuz etkilere sebep olabileceği düşünülmektedir. Bu konu literatürde hala sağlam bir yere oturtulmamıştır. Aksini söyleyen yayınlar vardır.
Bu yaş dönemine denk gelen zaman aralığında yapılan sünnette hala bilimsel şüphe olduğundan dolayı tıbbi gerekçe olmadığı sürece bu dönemde sünnet yapmamaktayım.
Anestezi:
Sünnet için anestezi olarak kendi pratiğimde yenidoğan döneminde (ilk 4 hafta içinde) Penis Ring Blok veya Dorsal Penil Blok.
6 ay- 2 yaş arasında kaudal blok+sedasyon veya genel anestezi.
6 yaş sonrası kaudal blok+sedasyon veya genel anestezi yöntemini seçmekteyim.
Yenidoğan sünnetti dahil hepsini ameliyathanede steril şartlarda yapmaktayım.
Bu yöntemlerin gerek hasta, gerek cerrah konforu ve sonucunda da düşük komplikasyonlardan dolayı en uygun olduğunu düşünüyorum.
Diğer görüş, anestezi ve cerrahi yöntemlere saygım vardır ama tercihim bu yöndedir.
Ayrıca bakınız: Hipospadias Nedir