fbpx
İçeriğe geç

Blog

Hipospadias ve Bilinmesi Gerekenler

Hipospadias ve Bilinmesi Gerekenler

 Hipospadias Nedir?

Erkek çocuklarda idrar deliğinin yerinde olmamasına hipospadias denir. Buna halk arasında peygamber sünneti veya yarım sünnetli de denilir. 250-300 doğumda bir izlenir. Anne karnındaki dönemde penisinin gelişimi gerekli olan bazı hormonların az olması nedeni ile geliştiği düşünülmektedir. Tüp bebekle doğan çocuklarda daha sıktır. Genetik geçişli olduğu bilinmektedir. İdrar deliği penis ucundan uzaklaştıkça ayakta işeyememe, işeme bozukluları, peniste eğrilik ve diğer anormallikler, cinsel ilişkide zorluklar ve  normal yollarla baba olamama sorunlarından dolayı kozmetik değil bir sağlık sorunu halini alır. Hipospadias hastalığı cerrahiyle düzeltilmesi gereken bir hastalıktır. Başka herhangi bir tedavisi yoktur. Her yaşta cerrahi yapılabilir. Ancak en uygun yaş, çocuğun psikolojik olarak en az etkileneceği dönem (6 ay-1.5 yaş) olmalıdır.

Hipospadias cerrahisi deliğin olduğu yere bağlı olarak bazı zorluklar gösterebilir. İdrar deliği olması gereken yerden uzaklaştıkça vakanın ağırlığı artar. Yani penisin ucuna yakın olan deliklerde ameliyat yöntemi daha kolaydır. Hasta, deliğin olduğu yer ve kullanılan cerrahi tekniğe göre yaklaşık 2 ila 7 gün üretral  sonda ile kalır. Daha sonra bu çekilir.

Uca yakın olan hipospadiaslar da hastalar sadece 1 gece hastanede kalırken diğerlerinde 2-3 gece hastanede yatması gerekebilir. Ameliyat sırasında takılan sonda genellikle bebeğin bezi içinde kaldığından  sonda çekilene kadar bir torba taşınması gerekmez. Yani sondaya bağlı rahatsızlıkları engellemek ve  enfeksiyon riskini azaltmak için ameliyat sonrası bazı ilaçların kullanılması gerekebilir.

Bu ameliyat sonrasında başarı olasılığı yüzde 80-85’dir. Yüzde 15-20 oranında hasta bir komplikasyonla karşılaşabilir. Bu komplikasyonlar fistül oluşması, üretra da darlık ve penis başında ayrılma gördüğümüz komplikasyonlardandır. Deliği testislerin olduğu torbaya yakın tarafta olan hastalar daha zor hastalardır. Bu hastalarda uzun dönem sonuçlarda eklendiğinde komplikasyon oranları yaklaşık yüzde 45 lere kadar çıkmaktadır. Yine en sık karşılaşılan komplikasyonlar; fistül oluşumu, üretrada darlık çocuklarda uzun dönemde işeme bozuklukları ve peniste eğriliktir.

Hipospadiasta ilk ameliyat en önemli ameliyattır.

Eğer ilk ameliyat başarısız olursa ondan sonra yapılacak ikinci üçüncü ameliyatlarda başarı oranları ilk  ameliyattan daha düşük ve komplikasyon oranları daha yüksektir. Bu ameliyatlarda doku azlığı nedeni ile vücudun farklı bölgelerinden doku almak zorunda kalınabilir  (ağız içi vb).

Bu hastaların uzun dönemde takibi önemlidir. Yapılan çalışmalarda kozmetik açıda iyi dahi olsa idrar yapmakla ilgili sıkıntılar ortaya çıkabilir. Yani bunun göz ardı edilmemesi gerektiği gösterilmiş ve yılda bir kontrol önerilmektedir.

Ayrıca Bakınız: Çocuklarda Sünnet

Kontinans ve Inkontinans

Kontinans ve İnkontinans Nedir?

Kontinans ve İnkontinans Nedir?   Kontinans sosyal kurallar çerçevesinde uygun yer ve zaman oluştuğunda istemli olarak idrar yapabilme yeteneğini ifade eder. İnkontinans ise bu istemli idrar yapma

Enürezis Nokturna

Enürezis Nokturna

Enürezis Nokturna Gece yatak ıslatmaya Enürezis Nokturna denir.  Çok sık karşılaşılan bir hastalıktır 7 yaşındaki çocukların % 5-10’ unda görülür. Ergenlikte % 3 ve ileri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir