Testislerin görevlerini düzgün yapabilmesi için vücut sıcaklığından daha düşük değerlerde olabildiği bir yerde olması gerekir. Bu nedenle normal erkek bebek doğduğunda her iki testisin de skrotuma yerleşmiş olması gerekmektedir. Bir yaşında normal zamanında doğmuş erkek çocukların % 1 inde testislerden biri skrotuma yerleşmemiştir.
İnmemiş testisin nedenleri içinde çevresel kimyasallar, testis ile skrotum arasında gubernekulum denen yapının olmaması veya fonksiyonunu yerine getiremeyecek bir yerde olması, testisin kendi içsel hormon-reseptör ilişkisinde bozukluk sonucu inmesine yardımcı olan hormonlara yeterli duyarlılıkta olamaması, beyinden salgılanan ve testisin inmesine yarayan hormonların yeterince salgılanamaması, karın içi basıncında azalmaya neden olan karın ön duvar defektleri, genito femoral sinire ait sorunlar başlıca sebeplerdir.
Testis nasıl bir organdır?
Görevleri nelerdir?
Testis endokrin yani hormon salgılayan bir organdır. Kendine ait damarları, sinirleri ve sperm taşımaya yarayan ve vaz kanalı vardır.
Başlıca görevleri; Testosteron hormonu salgılanmasını, sperm üretilmesini ve işlevlerinin korunmasını, salgıladığı testesteron ve diğer proteinler ile erkek cinsel fonksiyonunun devamlılığını, erkeklerde bıyık ve sakal çıkması, ergenlikte penisin yeterli boyuta oluşması, ses kalınlaşması, vücut kaslarının gelişmesi gibi işlevlerin yerine getirilmesini sağlamaktır.
İnmemiş testis olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Farklı türleri var mıdır?
İnmemiş testisin tanısı uygun koşullarda el ile yapılan muayene ile konulur. Muayene tekniği nedeni ile çocuk ürologları ve aile hekimleri arasında % 15 e varan farklılıklar olabilmektedir. Oda ve muayene eden doktorun el ısısı normal olmalı, gerekirse bir kayganlaştırıcı kullanılmalı, çocuğun ağlamaması ve anlamlı bir muayene için çocukla iletişim kurulabilecek pozisyonlar sağlanmalıdır.
İnmemiş Testis iki şekilde sınıflanır.
- El ile palpe edilebilen
Testisin iniş yolunda herhangi bir yerde el ile muayenede saptanabilen testisler. Bunlar içinde “retraktil testis” – halk arasında utangaç testis – ve “gliding testis” te yer alır.
- El ile palpe edilemeyen
Testisin iniş yolunda herhangi bir yerde el ile saptanamayan ve ileri tetkik gerektiren testisler. Karın içi testis, “vanishing testis”, testiküler agenezi bu gruba girer.
İnmemiş testis tedavisi nasıl yapılır?
Tedavi testisin yerine göre değişir ve cerrahidir. Bu cerrahi için en uygun yaş 6 ay-1 yıl arasıdır. Palpe edilebilen testislerde kasıktan 2 cm lik bir kesi ve skrotumdan 1 cm lik kesi ile yapılır ve hasta aynı gün evine gider.
Palpe edilemeyen testislerde laparoskopi ile karın içine tanı ve aynı zamanda tedavi için bakmak gerekir.
Diğer alternatif hormonal tedavidir. Yapılan çalışmalarda başarı oranı en çok % 20 dir. Uzun dönem komplikasyonları hala tartışmalı olduğu ve düşük başarısı yüzünden seçilmiş olgularda hormon tedavisi uygulanabilir
İnmemiş testis tedavi olmaz ise ne olur?
Hayati bir hastalık değildir, uzun dönem komplikasyonları çok önemlidir. Tedavi edilmez ise aşağıdaki 4 komplikasyonla yüzleşilebilir. Erken tedavi bu riskleri azaltacaktır.
• İnfertilite ( Kısırlık )
• Testis Kanseri
• Fıtık
• Testis Torsiyonu
Testis indirilse bile ilk iki risk sıfırlanmaz yani takip gerektirir.
Prof. Dr. Cem Akbal
Çocuk Ürolojisi
Etiketler : hipospadias , inmemiş testis , Çocuk ürolojisi ,çocuk üroloji istanbul , üriner sistem taş hastalığı , çocuk hastalıkları
Oğlum 7 buçuk yasinda. Utangaç testis demisti doktor en son gecen sene muayene oldu, doktorun eline geldi torbaya indi. Bu sene gittigimizde birinin çapı 15 digeri 16 dedi. Kasiktan indiremedi muayenede. Oğlum kendini çok kasti muayene olurken acaba ameliyat gerekir mi yoksa inmesi için baska çare var mi? Torbalari gayet normal büyüklükte bi küçülme olmamis bu yaşına kadar. İnip çıkıyorsa yine de ameliyat gerekir mi?