fbpx
İçeriğe geç

Blog

Kontinans ve İnkontinans Nedir?

Kontinans ve İnkontinans Nedir?

Kontinans ve İnkontinans Nedir?

 

Kontinans sosyal kurallar çerçevesinde uygun yer ve zaman oluştuğunda istemli olarak idrar yapabilme yeteneğini ifade eder. İnkontinans ise bu istemli idrar yapma yeteneğinin çeşitli nedenlerle kontrolden çıkması ve kişinin hiç olmayacak zaman ve yerde idrarını tutamamasıdır. Normal bir çocuk 3-4 yaşlarında gündüz idrarını tutabilmeyi öğrenmektedir. Kız çocuklar erkeklere göre idrar tutmayı daha çabuk öğrenir. 7 yaş civarı gündüz inkontinans oranı %4,9-11,7 arasındadır.

11-12 yaş civarı bu oran %0,8-%12,5 arasındadır.

Kontinansın sağlanması

Kontinasın sağlanması beyinden mesane ve sfinktere giden sinirlerin tam bir uyum içinde çalışması ile olur. Bu sistem hem idrarı hissetme (dolum fazı) hem de idrarı yapma (boşaltım) fazını yönetir.  Sinir sisteminde ortaya çıkan bir hastalığa bağlı ortaya çıkan idrar inkontinansı nörojenik mesane ile ilişkilidir ve daha karmaşık bir teşhis ve tedavi sürecine sahiptir.

İnkontinans için risk faktörleri

Yaş: Yaş ilerledikçe gündüz idrar inkontinansının kendiliğinden yıllık düzelme oranı %14,4-%22,2 dir. Yani erken yaş bir risk faktörüdür.

Cinsiyet: Gündüz idrar inkontinası kızlarda erkeklere oranla daha sık saptanır ve kız/erkek oranı yaş ilerledikçe artar.

Diğer faktörler: Aile öyküsü pozitifliği, aynı anda gece kaçırma öyküsü, Gayta inkontinansı veya kabızlık olması, sistit öyküsü, sık tuvalete gitme, fazla sıvı alımı, stresli dönem, dikkat eksikliği ve kötü tuvalet koşullarına sahip olmak idrar inkontinansı olasılığını arttırır.

İnkontinansı olan bir çocuğun;

Mesanesi olması gerekenden küçük olabilir.

Mesane kapasitesi normal olabilir ama tam dolmadan idrarın çıkmasına istemsiz olarak izin verebilir.

Her şey normaldir. Ama çocuk tuvalete girmesi gerektiği halde gitmez ve mesanesini idrar tutma manevraları ile aşırı zorlayabilir.

Çiş yapmaya gitmeyi yoğunluktan unutabilir.

 

Kontinans ve İnkontinans

 

İdrar kaçıran çocukların böbrek ve mesanesinin etkilendiğini gösteren bazı bulgular vardır. İdrar kaçıran çocuklarda buna sık geçirilen idrar yolu enfeksiyonlarının eşlik etmesi, kabızlık ve standart tedavilere cevap vermeyen hastalarda üriner sistem etkilenmiş olabilir. Ve bunun ileri tetkiklerle gözden geçirilmesi gerekir.

Eğer çocuğunuz idrar kaçırıyor ve siz bunun önüne zamanlı işeme programı ve standart uygulamalarla geçemiyorsanız mutlaka bir çocuk ürolojisi uzmanına başvurmanız gerekmektedir.

 

İlginizi Çekebilir: Endoskopik Mesane Taşı Girişimlerinin Komplikasyonları Var Mıdır?

 

Kontinans ve Inkontinans

Kontinans ve İnkontinans Nedir?

Kontinans ve İnkontinans Nedir?   Kontinans sosyal kurallar çerçevesinde uygun yer ve zaman oluştuğunda istemli olarak idrar yapabilme yeteneğini ifade eder. İnkontinans ise bu istemli idrar yapma

Enürezis Nokturna

Enürezis Nokturna

Enürezis Nokturna Gece yatak ıslatmaya Enürezis Nokturna denir.  Çok sık karşılaşılan bir hastalıktır 7 yaşındaki çocukların % 5-10’ unda görülür. Ergenlikte % 3 ve ileri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir