CİNSEL YOLLA BULAŞAN GENİTAL BÖLGEDEKİ DERİ HASTALIKLARI
Cinsel olarak aktif olunan yıllarda artan bu hastalıkların başlıcaları HPV, Herpes, “Molluscum Contagiosum”, Sifilis ve Ulcus Molle (Yumuşak Şankre) dır. Başlıca ortak özellikleri, sessiz-sinsi davranması, HPV dışındakilerin aşılarının olmaması ve immünite bırakmamaları, kendileri dışında kısırlık, serviks kanseri ve yeni doğan enfeksiyonları gibi başka hastalıklara da zemin oluşturmaları, AIDS geçişini artırmalarıdır.
Kuluçka dönemleri bazılarında günler olmasına rağmen Örn. Sifilis, bazılarında yıllar Örn. AİDS olabilmektedir. HPV de bu 1-10 ay arasında değişebilmektedir. Kadınlarda hiç belirti vermeyebilir ve hastalar yıllarca gizli taşıyıcı olup bu hastalığı partnerlerine bulaştırabilirler.
Başlıca belirtiler: İdrarda yanma, genital bölgede yara, siğil ve içi su dolu kabarcıklar, genital akıntı, kaşıntı, kasıklardaki lenflerde şişme, testislerde ağrı, karnın alt bölümünde ağrı ve cinsel ilişki sonrası kanamadır.
Korunmak tedaviden daha kolaydır. Prezervatif korur bazılarında yetersizdir, kontrolsüz kan nakli, Kulak delme, dövme ve akupunktur gibi girişimlerin uygun ortamda yapılmaması, ortak kullanılan diş fırçası tıraş bıçağı sebep olabilir.
HPV: En sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Human papilloma virüs neden olur. Kişiden kişiye direkt temas veya kontamine yüzeyden bulaşır. Tanısı klinik muayene ve PCR ile tiplendirme ile yapılır.
HPV AŞISI: Aşı ile yapılan bağışıklık doğal olandan daha iyi, Ülkemizde iki tane aşı var HPV 16 ve 18 için ve HPV 16,18,6 ve 11 için.
Erkekler için HPV aşısı yapılabilir hem korunma hem viral yükün azaltılması için uygundur.
HPV ye yaşam boyu maruz kalma oranı %10 olarak hesaplanmıştır.
HPV LEZYONLARI
Tedavisi:
- Koterizasyon, Kriyoterapi (Kliniğimizde koterizasyon seçeneği vardır)
- Cerrahi
- İmiquimod % 5 Krem (Aldara)
Maksimum 16 hafta, 3/hafta yatarken sürülür ve sabah yıkanır
16 haftalık tedavi ile yanıt oranı % 50 ve 3 ay içinde nüks oranı % 20 dir.
HERPES SIMPLEKS:
İlişki sonrasında 2-12 gün arasında ortaya çıkar. Genital olanlar Tip II dir. Tanısı klinik muayene ve PCR testi ile konulur. Sadece % 10 u tanı ile konulabilir. Tedavisi anti viral ilaçlardır.
HERPES LEZYONLARI
Ayrıca Bakınız; Azalmış cinsel istek