Pelvik Taban Rehabilitasyonu Hangi Uygulamaları İçermektedir?
Pelvik taban rehabilitasyonuna başlamadan önce hasta hekim tarafından ayrıntılı olarak değerlendirilmekte, işeme testi, ultrason, idrar ve kan tahlili vb. gibi uygun görülen testler istenmektedir. Ardından çocuğun kendisi ve ailesinden ayrıntılı bir hikâye alınmakta, işeme ve kaka alışkanlıklarını saptayabilmek için doldurulması gereken formlar verilmektedir.
Hekim tarafından pelvik taban fizyoterapisi seansına başlama kararı verilen hasta ardından fizyoterapist tarafından kas fonksiyonlarının durumu açısından değerlendirilmektedir. Bu değerlendirmede hem pelvik taban kaslarının hem de pelvik taban kas fonksiyonunu etkileyebilecek vücuttaki diğer ilgili kasların ayrıntılı bir değerlendirmesi yapılmaktadır. Pelvik tabanı kaslarını etkileyebilecek kişinin duruş bozukluğunu saptayabilmek için omurga analizi yapılmakta, doğru diyafram solunumu yapıp yapmadığı değerlendirilmektedir.
Pelvik taban kas değerlendirmesi EMG biofeedback adı verilen cihaz yardımıyla, makat etrafına yerleştirilen yapışkan sticker benzeri elektrotlar aracılığıyla yapılmaktadır. Değerlendirme sonucunda kasların zayıf mı, gergin mi oluşuna karar verilmektedir.
Elde edilen değerlendirme sonuçlarına göre kişiye özel bir tedavi planı oluşturulur.
Pelvik Taban Rehabilitasyonu Aşağıdaki Uygulamaları İçermektedir.
- Mesane ve Bağırsak Eğitimi: Ailenin ve çocuğun kendisinden alınan ayrıntılı hikâye, önceden doldurulan işeme ve kaka günlüklerinin analiz edilmesi sonucunda kişiye özel hazırlanan bir bağırsak ve mesane eğitimi verilmektedir. Mesane ve bağırsak eğitiminde, kişinin tuvalet saatlerinin düzenlenmesi, günlük sıvı alımının ayarlanması, doğru çiş ve kaka yapma pozisyonları, dikkat edeceği yiyecek ve içecekler gibi konularda ayrıntılı bir eğitim verilmektedir.
- Doğru İşeme ve Ikınma Teknikleri: İdrar ve kaka kaçıran çocuklarda sıklıkla gözlemlediğimiz yanlış işeme ve ıkınma hareketlerinin doğrusunun nasıl olması gerektiği uygulamalı olarak çocuğa gösterilmektedir.
- Manuel terapi; Kas Gevşetme Teknikleri, Masaj Uygulaması: Değerlendirme sonucunda saptanan gergin olan pelvik taban kaslarının ve pelvik taban kaslarının fonksiyonunu doğrudan etkileyebilen karın bölgesi kaslarının elle gevşetilmesi, rahatlatılması sağlanır.
- Egzersiz (Solunum Egzersizleri, Duruş ve Pelvik Taban Egzersizleri): Pelvik taban kasları, solunum kaslarıyla eş zamanlı ve dengeli bir şekilde çalışmaktadır. Bir kastaki problem diğer bir kası da etkileyebilmektedir. Bu nedenle tedavide yalnızca pelvik taban kaslarına yönelik egzersiz yaptırmak başarı oranını düşürmektedir. Tedavimizde egzersiz uygulamalarında, pelvik taban kaslarına ve pelvik taban kaslarıyla bağlantılı olarak çalışan solunum ve diğer vücut kaslarına yönelik egzersizler yapılmaktadır.
- Biofeedback Uygulaması: Pelvik taban kasları vücudumuzdaki diğer kaslar gibi kolaylıkla farkına varılan, hareketini açıkça gözlemleyebildiğimiz kaslar değildir. Bu kasların varlığını anlayabilmek için farkında olmak gerekmektedir. Değerlendirme sonucunda kasta saptanan zayıflık veya gerginlik durumuna yönelik EMG Biofeedback adı verilen cihaz yardımıyla çocuğa bu kasları nasıl kasıp nasıl gevşeteceği sesli uyarılar veya çeşitli hareketli oyunlar aracılığıyla öğretilmekte, farkındalık kazanması sağlanmaktadır.
- Elektrik Stimülasyonu: Pelvik taban kaslarının çok zayıf olması durumunda, kasın uyarılabilirliğini ve kuvvetini artırabilmek için makat çevresine yerleştirilen sticker elektrotlar aracılığıyla elektrik akımı uygulanmaktadır.
Pelvik taban rehabilitasyonu sonlanan hastalar belirli aralıklarla kontrole çağrılmakta, ev egzersiz programı verilerek sürecin takibi sağlanmaktadır.
Tedavi programı pediatrik ürolog ve fizyoterapist iş birliği ile kişiye özel planlanan tedavi programına göre düzenlenmektedir. Yapılan uygulamalar tamamen ağrısızdır.