Pelvik Taban Rehabilitasyonu nedir?
Çeşitli sebeplerle fonksiyonu bozulan pelvik taban kaslarını tekrar fonksiyonel hale getirmek için yapılan tedavi yöntemlerinin bütününe verilen isimdir.
Pelvik taban kaslarının çiş ve kaka yapılırken gevşemesi, idrar deliğinin ve makatın açılması; idrar kesesi ve bağırsaklar dolum aşamasındayken çiş ve kakanın kaçırılmaması için ise kasılı olması gerekmektedir.
Çeşitli sebeplerle pelvik taban kaslarının bu fonksiyonu bozulursa;
Pelvik taban kasları kasılması gereken yerde gevşek olur veya gevşemesi gereken durumlarda kasılırsa, kakayı ve idrarı tutabilecek yeterli güce sahip değilse veya aşırı gergin olması nedeniyle çiş ve kakanın uygun şekilde boşaltılmasını sağlayamazsa çocuklarda idrar kaçırma, idrarı tam boşaltamama, sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma gibi işeme bozuklukları, kabızlık, kaka kaçırma gibi durumlar görülebilmektedir.
Bir kasın bozulan fonksiyonunu geri kazandırabilecek herhangi bir ilaç bulunmamaktadır.
Pelvik taban rehabilitasyonunda yapılan çeşitli uygulamalar ile gereğinden fazla kasılı olan kaslar gevşetilip, zayıf olan kaslar kuvvetlendirilerek pelvik taban kaslarının normal fonksiyonunu geri kazanması sağlanabilir, idrar kaçırma, işeme bozuklukları, kaka kaçırma gibi durumlar tedavi edilebilir.
Pelvik taban rehabilitasyonu, alanında uzman hekim tarafından tanısı konmuş kişilere, fizyoterapist tarafından uygulanmaktadır.