fbpx
İçeriğe geç

Sertleşme Problemi (Erektil Disfonksiyon)

Anasayfa>Sertleşme Problemi (Erektil Disfonksiyon)

EREKTİL DİSFONKSİYON

Toplumda “iktidarsızlık” diye yanlış olarak adlandırılan ve erkeklerde en sık görülen cinsel işlev bozukluğudur. Bir cinsel aktivite sırasında erkeğin sürekli ya da tekrarlayan şekilde, cinsel performans için yeterli penis ereksiyonuna (sertleşmeye) ulaşamaması ve/veya bunu koruyamamasıdır.

Yaklaşık her 10 erkekten birinde bu sorun görülmekte ve bunların sadece on taneden bir tanesi utanma ve benzeri düşünceler nedeniyle tedavi için doktora gitmektedir. Yaşımız artıkça sertleşme probleminin görülme oranı da artmaktadır.

Stres, kaygı, yorgunluk ve aşırı alkol tüketimi sonrası erektil disfonksiyon görülebilir. Bu gibi durumlar sorun ortadan kalktıktan sonra çözülebilir fakat asıl önemli olan sertleşme probleminin tekrar etmesi endişesi ve korkusu ile karşı karşıya kalmak ve her ilişki öncesi bu kaygının yaşanması nedeniyle ilişki sırasında yeniden aynı sorunu yaşamaktır. Bu cinsel istekte azalma ve sertleşme problemlerinin artmasına neden olur. Sertleşme problemlerinin % 75 i fiziksel nedenlerden olmaktadır. Çok sınırlı bir hasta grubu sadece psikolojik nedenlerle bu sorunu yaşar. Çoğunluk hem fiziksel hem psikolojik nedenlerden dolayı bu durumu yaşamaktadır. Fiziksel nedenlerden dolayı sertleşme problemi yaşayan erkeklerin zaman içinde performans düşüklükleri artar ve bunu neredeyse her cinsel aktivite sırasında yaşamaya başlarlar.

Başlıca fiziksel nedenler;

  • Penis arterlerinde tıkanıklık nedeniyle sertleşme sırasında penise kan gitmemesi
  • Penisten ereksiyon sırasında gerekenden daha fazla kanın geri dönmesi (Venöz Kaçak)
  • Penisi besleyen sinirlerde hasar olması
  • Hormonal Problemler
  • Kullanılan ilaçların yan etkileri
  • Aşırı derecede alkol ve uyuşturucu kullanımı
  • Şeker Hastalığı
  • Fazla sigara içmek
  • Yüksek Kolesterol
  • Penisin serleşmesini sağlayan dokularda lokal problemler
  • İnme ve diğer bazı nörolojik bozukluklar
  • Kronik böbrek hastalıkları
  • Kronik karaciğer hastalıkları
  •  

Başlıca Psikolojik Nedenler:

  • Stres, kaygı
  • Evlilik problemleri
  • Depresyon
  • Cinsel isteksizlik
  • Cinsel yönelim bozuklukları


Tedavi

Sertleşme problemlerinin tedavilerinde çok önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Medikal tedavi öncesi sigara içmemek, alkol alınımını azaltmak, spor yapmak, kaygı azaltmaya yönelik davranışlar gibi yaşam tarzı değişiklikleri tedavide önemli yol alınmasını sağlamaktadır. Bu değişiklikler tedavide önemli bir kazanım sağlamaz ise ilaç tedavileri ve gerekir ise cerrahi tedaviler gündeme gelir. Bu tedaviler uzman bir kişi gözetiminde yapılmalıdır.

Tedaviler uygulanırken kişinin ek hastalıkları ve uygulanan tedavilerin yan etkilerinin öngörülmesi, tedaviye eş veya partner ile gelinmesi önemlidir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Cinsel ve çift terapileri: Sertleşme problemi psikolojik nedenler ve çiftler arası problemlere dayanan konulardan dolayı ise konusunda deneyimli ve özel eğitim almış cinsel terapistler tarafından yapılır. (http://www.cetad.org.tr) adresinden şehrinizdeki terapistlere ulaşabilirsiniz. Bu terapiler gerektiğinde diğer tedaviler ile eş zamanlı yürütülebilir.

Tablet İlaçlar: Piyasada ruhsatlı olan ilaçlar ilişkiden 30 dakika- 1 saat öncesinde alınır. Bu ilaçlar cinsel bir uyarı olmaz ise etki etmez. En az 4 deneme sonrası ve uygun şartlarda alınması kaydı ile yeterli bir etki sağlamaz ise bir üst tedavi seçeneğine baş vurulur.

İdrar deliğinden uygulanan (Transüretral) tedaviler: İdrar deliğinden özel olarak tasarlanmış bir sıvı-jel kıvamında iğne batırılmadan bir ilacın verilmesi ve bunun sertleşmeyi sağlayan yapılar tarafından emilmesi sonucu sertleşmenin sağlandığı tedavi yöntemidir. Etki etmesi 10 dakikayı bulmaktadır.

İntrakavernozal Enjeksiyon Tedavisi: Kişi cinsel ilişkiye girmeden önce penisin sağ veya sol tarafından saat 10 veya 2 hizasına dik açı ile bir iğne yapılarak sertleşmeyi sağlayan dokulara direkt etkili maddenin verilmesi yoluyla sertleşmenin sağlanmasının sağlandığı tedavi yöntemidir. Bir dakikadan kısa bir zamanda sertleşme sağlanır kullanım için eğitim gerektiren ve kolay öğrenilen bir yöntemdir. Piyasada birden fazla kullanılan ilaç vardır.

Vakum Cihazları: Plastik bir silindir içine penisin sokulması ve el veya pil yardımı ile penise kan akımını vakumlu basınç yöntemi ile sağlayıp kan penise dolunca penis köküne takılan yumuşak lastikler ile kanın geri kaçmasının azaltılması prensibine dayanır. Daha sonra silindir penisten çıkarılır ve ilişki sırası ve sonrası toplam 30 dakika içinde lastiğin çıkarılması gerekir.

Hormon Tedavileri: Alınan öykü, yapılan fizik muayene ve istenilen tetkiklerde seks hormonlarında bir problem saptanan kişilerde uygulanması gereken tedavi yöntemidir. Sertleşme problemi olan az bir hasta grubunda bu duruma rastlanılır.

Penis Protezleri: Yukarıda sayılan tedavilerin fayda etmediği veya tedavilerin yan etkileri nedeniyle bırakıldığı durumlarda uygulanan cerrahi yöntemdir. Penis içine yerleştirilen farklı teknolejilere sahip çubuklar vardır. Bu tedavi sırasında ereksiyon sağlayan dokular yok edildiği için ileride yukarıdaki tedavi yöntemlerini kişi uygulamak istese de uygulayamaz.

Diğer Cerrahi Tedaviler: Penise kan akımını sağlayan damarlarda anomali olduğunda uygulanır.

Kaynak: ESSM Hasta Bilgilendirme kılavuzu